29 Mart 2008 Cumartesi

Slackware Mplayer kurulumu

mplayer video oynatıcısıdır. mplayer  ile ilgili ipuçlarına link den ulaşabilirsiniz.

Slackware için düzenlenmiş mplayer ve mplayer-codek dosyalarını linuxpackages adresinden indirelim. Paketleri kurduktan sonra gmplayer komutunu vererek çalıştıralım. Büyük olasılık çalışmayacak, kütüphane dosyalarının eksikliğini bize bildirecektir.

Kütüphane dosyaları eksikliklerini ldd komutuyla görebiliriz. Konsolda
ldd /usr/bin/gmplayer
yazarak hangi paketleri kurmamız gerektiğini görebiliriz. örnek liba52.so.0 nın bulunamadığını söylüyor. peki bu paketi nereden bulacağız. rpmfind.net adresinde arama bölümüne hata bölümündeki yazıyı yazıyoruz. Buradan bize gereken paketin ismini buluyoruz. Sonra Slackware uyumlu paketleri bulabilmek için linuxpackages.net de arattıyor ve kuruyoruz. Bu siteden bulamıyorsanız, www.rpmfind.net adresinden rpm formatında indirip "rpm2tgz" komutuyla paketi tgz formatlı slackware paketine çevirip kurabilirsiniz. 

Altyazılarda türkçe karakterleri görebilmek için ayarlar bölünde font bölümüne geçip bilgisayarımızada bulunan ttf fontlarından birini gösteriyoruz. Bu fontalar /usr/share/fonts/ttf altında bulunur. ttf fontlardan hangilerinin türkçe desteğine sahip olduğunu aynı dizinde bulunan fonts.dir dosyasından görebilirsiniz. İstediğimiz fontu seçtikten sonra ayarlar bölümü resimlerde gördüğünüz gibi ayarlayıp çıkıyoruz.


Bu yazı yazılırken gerekli kütüpheneler konusunda slackware.org.tr de dökümanlar bölümünde bulunan Hasan Şahin'in yazdığı Genel kitaplık sorunu adlı yazıdan alıntılar yapılmıştır.
link

Hiç yorum yok: