11 Mayıs 2008 Pazar

Slackware Paket Siteleri

Arkadaslar, ernesta'nin da ricasiyla slackbuilds.org sitesinden ve Slackware paketleri/paket olusturma betikleri bulabileceginiz diger sitelerden bahsetmek istiyorum. slapt-get gibi otomatik guncelleme/paket yonetim araclarindan bahsetmeyecegim, .tgz paketi ya da .Slackbuild betigi olan yerlere deginecegim.

Oncelikle bir not: Slackware'in resmi paketleri derlenirken genelde "-march=i486 -mtune=i686" ya da "-march=i386 -mcpu=i686" kullaniliyor. Yani 3/486'da calisacak ama 686'ya optimize edilmis kod. Programlarinizi kendiniz -march=686 ile derleyip hizlandirmayi dusunebilirsiniz; ama arada buyuk hatta fark edilebilir bir degisiklik olmayabilir. Cekirdek, glibc gibi temel paketler -march=686 ile derlenmedikten sonra sonraki paketleri boyle derlemek cok ise yaramaz. Ama dedigim gibi zaten Slackware'deki ontanimli optimizasyon i686 icin ve fazla birsey kaybetmis degilsiniz.

slackbuilds.org

Bu sitede kurulmaya hazir .tgz paketleri yerine, tgz paketleri olusturmaya yarayan .Slackbuild betikleri yer aliyor. Siteye katki veren isimlerden biri, Slackware gelistirici ekibinden olan Robby Workman (rworkman). "Download Slackbuild" baglantisindan alacaginiz paketi acin. Acilan dizinin icine "Download source" baglantisindan alacaginiz kaynak paketini indirin (paketi acmaniza gerek yok). Daha sonra konsolda bu dizine gecip, root yetkisiyle oradaki Slackbuild dosyasini calistirin. Ornegin:

sh ./xxms.Slackbuild

derleme bitince olusturulan tgz paketi /tmp altina kaydedilecektir. Bu paketi installpkg ile kurabilirsiniz.

www.slacky.it ya da www.slacky.eu

Burasi da onde gelen ve kaliteli is cikaran sitelerden biri. Hem .tgz hem de Slackbuild dosyalarini bulabilirsiniz. Slackbuild'den kurulum yukaridaki gibi.

linuxpackages.net
En bilinen sitelerden. Buradan hazir .tgz paketleri alabilirsiniz. Bazi paketler icin Slackbuild de veriliyor.

Robby Workman'in sayfasi
Kendisinin cogu paketi artik Slackbuilds.org'da, ama orada olmayan ya da ilginizi cekebilecek baska seyler icin iyi bir kaynak:

http://rlworkman.net/pkgs/

Alien Bob'un (Eric Hameleers) Slackbuild'leri

Onlar da burada:
http://www.slackware.com/~alien/slackbuilds/
Bu adresteki paketlerin hepsi yeni degil. Daha cok bugun kolay bulunmayan bir iki seyi aramak icin uygun.

Eski bilgisayarlar / hafif masaustu icin programlar

Bugunlerde bunlari kullanan pek yok, ama ilginizi cekiyorsa, Amigo Linux projesinin sayfasi:

http://distro.ibiblio.org/pub/linux/distributions/amigolinux/download/

Kendi paketinizi olusturmak

checkinstall

Eskiden "make install" yerine "checkinstall" diyerek .tgz pketi olusturmanizi saglayan checkinstall vardi, Slackware ile birlikte gelirdi; ama 12.0'dan itibaren bazi uyumsuzluklar yuzunden resmi depodan cikarildi. Proje durmus gibi, sayfasinda gecici cozum olarak "checkinstall --fstrans-no" kullanmayi oneren bir not var ve epeydir guncelleme olmamis. Adresi

http://www.asic-linux.com.mx/~izto/checkinstall/

src2pkg

Amigo Linux projesinin bir parcasi. Aktif olarak gelistiriliyor. ./configure /make /make install tarzi kurulumlar icin kullanabileceginiz, tgz paketi olusturan bir program:

http://distro.ibiblio.org/pub/linux/distributions/amigolinux/download/src2pkg/


Genel kullanimi

src2pkg [secenkler] [kaynak dosya paketi]

seklinde. Programin pek cok parametre secenegi var, ben ornek olsun diye kendi kullandigim ve /usr/local/bin/kur adiyla kaydettigim betigi vereyim:

src2pkg -p=/usr/local -C -I -W -Q $1

Burada -p ile --prefix=/usr/local belirtiliyor. -C, tgz paketini o an bulunulan dizinde olusturuyor. -I paketi kuruyor, -W /tmp altinda olusturulan gecici dosyalari is bitince temizliyor, -Q da interaktif kipi belirtiyor, arada ek ./configure seceneklerini vs. girebilmenizi sagliyor. Bu haliyle

kur [kaynak paket adi]

diyerek kurabiliyorsunuz.

makepkg

Eger betik programlama meraklisiysaniz, .Slackbuild betiklerinde kullanilan, Slackware'in paket olusturma araci makepkg'i kullanarak siz de kendi paket yaratma betiginizi yazabilirsiniz. Bu biraz profesyonel isi ona gore Wink:

http://www.slackbook.org/html/package-management-making-packages.html

Bu belge linuxnet.com.tr adresinde kieroglu'nun yazmis olduğu slackbuilg.org ve diger Slackware paket siteleri başlıklı yazıdan alınmıştır.
yazının tam adresi :
http://linuxnet.com.tr/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=12027

Hiç yorum yok: